6 aug. 2008

Känslor

Jag öppnade min fars ungkarls-frys och letade efter något att äta, kanske glass.
Det enda jag fann, förutom stora pommes-påsar och hotdogs var en påse med köpta kanelbullar.. Efter gårdagens misslyckade bakning tänkte jag "nåväl, jag kan unna mig en köpt bulle i varjefall", sagt och gjort - jag tinade en bulle i micron och tog in den vid datorn för att äta. Just i det nu som jag körde upp bullen under näsan för att ta ett saftigt bett fylls hela min näsgång och kropp av en ljuvlig doft. KANEL! Plötsligt ser jatg mig själv som ett litet barn som vaknar upp på julaftonsmorgon och springer förväntansfullt ner till granen för att plocka bland alla paket som mor och far lagt dit under natten som gått.

Vi alla barn var fyllda av glädje där vi satt och lekte med våra nya leksaker framför en TV som spred julstämmning. Jag tar ett bet i min bulle och minnena skingrar sig. Vafalls? Bullen smakar ju skit, och är inte mer än halvt tinad. Jag svär åt mig själv och förbannar min okunskap i köket och kommer from now on lämna över det till kvinnor..

5 aug. 2008

Baka

Idag är en himla bra dag. Huslig och spontan som jag är täkte jag baka en sockerkaka elelr dylikt.
Letade fram allehanda ingredienser (tänkte improvisera, som jag alltid gör i köket),
Först fanns inget vetemjöl, nähe, då tog jag havregryn istället. Sen fanns inget bakpulver - då tog jag bikarbonat istället, sen fanns inget vaniljsocker - då tog jag extra mycket vanligt socker istället (socker som socker), till slut fanns inget fast margarin så jag tog milda flytande. Mums!

Jag blandade alla ingredienser med inlevelse och glädje, oj vad kul jag ahde det i köket. Men... hur bakar man en riktig socker kaka? Ska man kavla smeten? Ska man knåda den tills den är fast? Ska man låta den jäsa? Som sagt så imprioviserade jag den och knådade den tills den blev fast som en tonårs-skjärt och lät den jäsa i cirkus en timma.

När jag låtit den jäsa skulle jag lägga i den i en form.. Men var är formarna? jag letade och letade, till slut hittade jag någit som liknade en hundskål (som mycket troligt är en hundskål) i plåt som jag lade ner den nu mer stenhårda grynbollen i och skuffade in i ugnen.

Resultatet blev att bikarbonaten fick hela degen att implodera och allt brändes inne i ugnen. Jag ska aldrig mer baka.